ChatGPT, OpenAI tarafından geliştirilen temeli yapay zekaya dayanan "insansı" bir araçtır. İnsansı bir araç derken kafanız karışmasın. Ona sorular sorabilir, çeşitli programlama dillerinde kodlar ve makaleler yazdırabilir ve bunun gibi birçok işlem yaptırabilirsiniz. Örneğin canınız mı sıkıldı hemen ondan bir fıkra anlatmasını isteyin ve keyfiniz yerine gelsin. Herhangi bir matematik sorusunu çözmeye çalıştınız ama çözemediniz mi hemen ona sorun ve sizin için cevaplasın.
Bir makale, roman vb. bir yazı yazdınız ve yazım yanlışlarını mı düzeltmek istiyorsunuz, o sizin için düzeltecektir. Kısacası yukarıda da belirttiğim gibi o birçok şeyi bilen bir insandır aslında. Onunla onlarca farklı dille konuşup sohbet bile edebilirsiniz.
Peki ChatGpt bu bilgileri ve verileri nereden alıyor? Aslında bunun cevabı çoğumuzun da bildiği bir şey. Arama motorlarından yani Google'dan! Ama Google'dan farklı yönleri olarak size birden çok sonuç göstermek yerine kullandığı cümleleri kelime kelime oluşturuyor ve her bir kelimeden sonra gelmesi gereken en muhtemel ifadeyi seçiyor. Hal böyle olunca da onunla hava, su ve diğer konulardan bile sohbet edebiliyorsunuz.
Ancak bu teknolojinin gelecekte daha da gelişeceğini düşünürsek birçok kişiyi işinden etmez mi? Gazeteciler yerine yazı yazan ve köşe yazıları yayınlayan, yazılımcılar yerine kod yazan, mobil uygulamalar ve web siteleri geliştiren, öğretmenler yerine soru çözen ve sorulan soruları cevapları yanıtlayan bu "şey" sizce de hayatımızda acaba yararı mı çok olacak, yoksa yararından çok zararı mı? Bu sorunun cevabını aslında "kendilerine" sorarak bile öğrenebiliriz. Ama siz yine de öyle yapmayın.
Tabi ki de çok tıkandığınız noktalarda ondan küçük yardımlar isteyin. Ama siz her işinizi ona yaptırmayın, peki neden mi? Çünkü insanın zora düştüğü her anda başkalarına başvurması ve başkalarından medet umması o insanın kişisel gelişimi için çok olumsuz bir eylemdir. Çünkü zor zamanlarda, insanın kendini geliştirebilmesi için zorlukların üstesinden gelme çabası önemlidir.
Nasıl tutulduğu önemli , evet devamını bekleriz .
bravo mühendis